preskoči na sadržaj
Vijesti

UPISI U 1. RAZRED ŠKOLSKE GODINE 2021./2022.

U našoj školi možete odabrati strukovna zanimanja u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju. Škola ima viziju osposobljavanja učenika za suvremene zahtjeve zanimanja, a sve to kroz odlično opremljene praktikume i radionice te stručnu praksu kako u školi tako i u inozemstvu kroz projekte.


TEHNIČAR ZA VOZILA I VOZNA SREDSTVA
Opis zanimanja:
Tehničar za vozila i vozna sredstva radi u proizvodnji, prodaji i održavanju svih cestovnih i tračnih vozila (četverogodišnja strukovna škola).
Perspektiva nakon školovanja:
Nakon izrađenog i obranjenog završnog rada, stječe se kvalifikacija koja omogućuje zaposlenje u procesima popravka i servisa vozila, prodaje te kontrole tehničke ispravnosti vozila (stanica za tehnički pregled). Posebnost zanimanja jest potreba stalnog usavršavanja, a napredovanje je moguće školovanjem na višoj razini na tehničkim fakultetima te stručnim studijima ili fakultetima prirodnih znanosti te kroz cjeloživotno učenje.

 

STROJARSKI RAČUNALNI TEHNIČAR
Opis zanimanja:
Strojarski računalni tehničar planira materijale, odabire alate i strojeve te režime rada u proizvodnji i konstrukciji proizvoda. Osposobljeni su za stvaranja proizvoda pomoću moderne CAD/CAM tehnologije te izradu programe za CNC strojeve (četverogodišnja strukovna škola).
Perspektiva nakon školovanja:
Nakon izrađenog i obranjenog završnog rada, stječe se kvalifikacija koja omogućuje zaposlenje na mjestu tehnologa održavanja, tehničkog crtača, programera NUAS-a, konstruktora alata i naprava i tehnologa kontrole (održavanja kvalitete).
Posebnost zanimanja jest potreba stalnog usavršavanja zbog izrazito dinamičnog razvoja i promjena u tehnici. Napredovanje je moguće kroz školovanje na višoj razini na fakultetima strojarstva i brodogradnje, drugim tehničkim fakultetima i stručnim studijima ili fakultetima prirodnih znanosti te kroz cjeloživotno učenje.

TEHNIČAR ZA ELEKTRONIKU
Opis: Tehničar za elektroniku obavlja poslove u području elektroničke industrije i zanatstva, na montiranju složenih elektroničkih uređaja i opreme, posluživanju i održavanju elektroničkih uređaja. Prema potrebi rukovodi radnim grupama (četverogodišnja strukovna škola).
Perspektiva nakon školovanja:
Nakon izrađenog i obranjenog završnog rada, stječe se kvalifikacija koja svojom širinom znanja omogućava zapošljavanje u raznim djelatnostima te zamjenu više djelatnika različitih profila. Napredovanje je moguće kroz školovanje na višoj razini na tehničkim fakultetima te stručnim studijima ili fakultetima prirodnih znanosti te kroz cjeloživotno učenje.

 

AUTOMEHANIČAR
Opis:
Automehaničar popravlja i održava motorna vozila u servisima i radionicama. Kontrolira i podešava rad automobila i motora s unutarnjim izgaranjem, kočionih sustava, sustava paljenja i uređaja za pročišćavanje ispušnih plinova (trogodišnja strukovna škola).
Perspektiva nakon školovanja:
Nakon završene trogodišnje škole te izrađenog i obranjenog završnog rada, automehaničari se najčešće zapošljavaju u automehaničarskim radionicama i servisima. Također, mogu raditi i u većim državnim ustanovama na održavanju voznog parka. Ako polože majstorski ispit za elektromehaničara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori mogu otvoriti vlastiti obrt.
 
KUHAR
Opis zanimanja:
Kuhar priprema namirnice i određuje tehnologiju pripreme hrane za pojedinačne obroke po predloženim menijima. Kuhari rade topla i hladna jela, deserte i izrađuju menije. Također brinu o održavanju kuhinje i njene funkcionalnosti (trogodišnja strukovna škola).
Perspektiva nakon školovanja:
Nakon izrađenog i obranjenog završnog rada, kuhar mora pratiti novosti u struci. Kada u poslu stekne dovoljno iskustva, kuhar sudjeluje u edukaciji novih zaposlenika. Kuhari se mogu zaposliti u različitim ugostiteljskim objektima, i to posebno za vrijeme turističke sezone i u turistički razvijenijim područjima. Ako polože majstorski ispit pri Hrvatskoj obrtničkoj komori mogu otvoriti vlastiti obrt odnosno restoran ili bistro.
 
KONOBAR
Opis:
Konobar dočekuje goste, uzima narudžbe, poslužuje piće i jelo, pazi na izgled prostora za goste te uređuje prostor nakon odlaska gostiju. Posao konobara ovisi o tipu objekta u kojem radi (trogodišnja strukovna škola).
Perspektiva nakon školovanja:
Nakon izrađenog i obranjenog završnog rada, konobari se zapošljavaju u raznim ugostiteljskim objektima, kao što su restorani, kafići, hoteli, noćni klubovi i sl., i to posebno za vrijeme turističke sezone i u turistički razvijenijim područjima.
 
FRIZER
Opis:
Frizer pruža usluge oblikovanja i njege kose te uređivanja brade i brkova klijenata. Također, izrađuje perike i umetke za kosu, pruža usluge bojanja trepavica i obrva, a ponekad i dekorativnog šminkanja (trogodišnja strukovna škola).
Perspektiva nakon školovanja:
Nakon izrađenog i obranjenog završnog rada, frizeri se uglavnom zapošljavaju u frizerskim salonima, ali i na televiziji, kazalištu ili filmu. Ako polože majstorski ispit pri Hrvatskoj obrtničkoj komori mogu otvoriti vlastiti frizerski salon.

ELEKTROINSTALATER
Opis:
Elektroinstalater radi na poslovima postavljanja i popravaka električnih instalacija i sustava te rasvjete u stanovima, uredima, tvornicama i privatnim poduzećima. Važan dio posla elektroinstalatera je preventivno održavanje električne opreme (trogodišnja strukovna škola).
Perspektiva nakon školovanja:
Nakon izrađenog i obranjenog završnog rada, elektroinstalateri se najčešće zapošljavaju u obrtima, poduzećima, industrijskim pogonima te trgovinama elektromaterijalom. Ako polože majstorski ispit pri Hrvatskoj obrtničkoj komori mogu otvoriti i vlastiti obrt.

ELEKTROMEHANIČAR
Opis:
Elektromehaničar izrađuje, montira, održava i popravlja dijelove za elektrouređaje, kućanske aparate i druge električne strojeve. Elektromehaničari su zaposleni u uslužnim djelatnostima te industriji (trogodišnja strukovna škola).
Perspektiva nakon školovanja:
Nakon izrađenog i obranjenog završnog rada, elektromehaničari se najčešće zapošljavaju u industrijskim postrojenjima i u privatnim uslužnim obrtima koji se bave popravcima električnih uređaja i aparata. Također, mogu raditi i u državnim ustanovama i velikim tvrtkama na održavanju električnih strojeva i postrojenja. Ako polože majstorski ispit za elektromehaničara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori mogu otvoriti vlastiti obrt.

 

 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Kata Duilo   datum: 1. 6. 2021.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Anketa
Crno ili bijelo?
Korisni linkovi
Dnevni tisak

Šibenko - kninska žu...


Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju